Hoppa till sidans innehåll

Till de som tävlar regelbundet: Taktiskt pingislektion med Werner Schlager och Ryu Seung Min

18 AUG 2010 01:20
Det är bra med teknik och fotarbete, men genom rätt taktik och spelförståelse så vinner man mycket enklare. Hampus Söderlund hade när han var 6 år varken bra fotarbete eller en grym teknik. Däremot hade han tidigt både spelförståelse och taktiskt kunnande. I unga åldrar slukade nämligen Hampus video-inspelningar av bordtennis-matcher från EM, VM och OS som hade sänts på TV - för att analysera och lära sig ett vinnande spel. Titta gärna på matcherna som sänds på TV, där ni kan se att alla lagledare alltid spelar in sina spelares matcher så att man i efterhand kan analysera en spelares/motståndares styrkor/svagheter.
  • Uppdaterad: 23 JUL 2014 15:46

En rekommendation till föräldrarna är att spela in sina barns matcher ibland, gör en analys och (om man har möjlighet) ett sammandrag med styrkor o saker man kan förbättra. Kul att spara också! Styrkorna skall man förbättra till vinnarvapen och jobba  på det man kan förbättra. Av motståndarna lär man sig deras bästa spel. Man bör ha som målsättning att kunna behärska både FH/BH samt både offensiva o defensiva slag - dvs en så komplett spelare som möjligt.

 

Ett utmärkt exempel på hur man kan lära sig av elitspelare är Youtube, där det finns mängder med bra bordtennis. Bordtennis är som schack, man planerar ofta sina slagattacker upp till tre slag i förväg, där man genom att spela på ett visst sätt har stora chanser att få tillbaks bollen på det som man vill - så att man kan vinna bollen. Spela upp varje boll flera gånger och analysera ur båda spelarnas synvinkel, gärna i slowmotion för att hinna se servarna.

 

Titta några extra gånger på följande Youtube-klipp som är en vecka gammalt och som har mängder med bra bollar, försök lära dig av de bästa och använd det på träningar och matcher. Kom gärna ihåg att Werner Schlager nu är 38 år gammal, och endast har varit i världstoppen de senaste ca 10 åren. I början på senioråldern så tillhörde han inte världseliten, utan började få lite framgångar internationellt vid 25 års ålder. Spelar i sina bästa stunder ännu en underbar bordtennis, som ni ser i klippet.

 

Det kanske inte är så uppenbart för den som inte är van att analysera bordtennis varför en spelare vinner eller förlorar en boll. Bägge dessa spelare är i yppersta världseliten, så något schack-drag gör den ene för att få ett övertag. Se tabellen nedan för att få tips några av de schack-drag som används i klippet.

 

 

Boll

Tid

Rubrik

Vad ni kan titta på

P1

Alltid

Rackets utgångs- position

Efter varje slag så återgår WS till att hålla racketen rakt fram för att kunna returnera oavsett vart bollen kommer. Detta är punkt 1 av 4 som gör att han får ett starkt försvar och är svår att passera.

P2

Alltid

Böjda ben o hoppar med bra balans genom många hopp.

Håller alltid igång fötterna, hoppar oftast flera gånger mellan varje boll. Tyngdpunkten är inte på hälen, utan på "främre trampdynan" vilket gör att han snabbt kan hoppa åt alla håll. Nr 2/4. Då han hoppar så ofta så har han oftast en perfekt balans/tyngdpunkt.

P3

Alltid

Slår och rör sig samtidigt till nästa position.

WS slår och rör sig ofta samtidigt till nästa position där han förväntar sig att bollen skall komma. Detta gör att han tjänar tid och får på så sätt ett mycket bättre försvar då han inte så lätt kommer i tidsnöd.

P4

Alltid

Lämnar inte bordet

Förutsatt att man möter en ungefär lika bra/bättre spelare så måste man "hålla bordet". Ju längre ifrån bordet man kommer desto mindre möjligheter har man vanligtvis att vinna bollen. WS stannar alltid kvar vid bordet, håller racketen rakt fram och försöker "läsa" var bollen skall hamna samt returnerar sedan ofta med en block till det hörn som motståndaren inte är i. Skulle han i stället lämna bordet för att få mer tid att rädda bollen, så skulle han oftast förlora bollen några bollar senare.

 

 

 

 

1

0:01

Waldnersurven samt sidoskruv på retur i stället för kraft.

Surva raka vägen ibland, oftast mycket effektivt. Träna in den så kan du göra den ännu bättre än Werner som inte riktigt lyckas denna gång. En bananskruvs retur från RSM gör att WS får så lång väg att han inte hinner den. Hade RSM spelat på kraft så hade WS kunnat blocka den. Bananskruvar är jätteviktigt att kunna, träna mycket på det, för att flytta motspelaren från bordet!

2

0:07

BH med variation i fart och skruv

WS står nära bordet och slår först en snabb/hård BH med bra spin mot BH, och följer upp den med ett lösare slag med ännu mera skruv. Detta gör att RSM får svårt och returnerar för högt, vilket gör att WS kan avgöra genom att växla hörn efter två slag i BH. Här ser man hur effektivt det är att variera placering, fart och skruv för att få motståndaren att göra ett misstag.

 

Att returnera t ex 2 ggr i samma hörn för att sedan byta hörn kan vara mycket effektivt som denna boll visar. Då motståndaren kan få fel balans på boll nr 2 (eller förväntar sig ett tredje slag i samma hörn som RSM i denna boll) vilket gör att han inte hinner till andra hörnet.

3

0:13

Håller bordet, racketen rakt fram, blocken i fel hörn.

Se P4. Håller bordet och blockar med lite sidoskruv så att inte RSM skall hinna springa upp den. Kolla även hur han håller racketen rakt fram för att kunna ta bollen oavsett vart bollen kommer.

4

0:23

Variation i skruv, fart - kolla noga på denna boll - många gånger då det är svårt att upptäcka "översjö"-spelet för den som inte är van att se det.

WS slår en tuff/snabb BH och följer upp med  en snabb FH med mycket toppspin. Därefter bryter han mönstret och slår ett BH-tryck  mindre fart (förmodligen tätt över nät) som gör att RSM missbedömer skruven/farten och kommer fel till bollen då han är för långt från bordet. Detta gör att bollen går i nät.

 

I Mariedal kallade vi denna typ av variation för "Översjö"-spel, då han är en mästare på det. Du kan slå hur hårt som helst, men den kommer då oftast tillbaka - men om du kan variera fart o skruv så vinner du mer.

 

Börja t ex med att slå två tunga hårda FH med mycket överskruv djupt ner i FH. Första slaget förflyttar ofta motståndare ner i FH en bit ut från bordet, när nästa slag även kommer på samma sätt så står ofta motståndaren kvar, då det kan komma ett tredje slag. När det tredje slaget kommer i samma hörn så förväntar sig ofta motståndaren omedvetet att han kan göra samma slag igen från samma placering. Det tredje slaget har du dock slagit lite lösare med något mer (eller mindre) överskruv (inte så stor skillnad, men det behövs inte så mycket skillnad). Detta gör att bollen dyker kanske 20 cm tidigare, vilket gör att motståndaren ofta är fel placerad - för långt från bordet. Många gånger kan motståndaren missa bollen då den går under racketen, och ibland tro att den har studsat fel på bordet ;-))).  Får han träff på bollen så hamnar bollen oftast i nät då bollen har hunnit sjunka. Får motståndaren över bollen så blir den oftat enkel att placera hårt i andra hörnet. Att spela med variation i fart, skruv och då i djupet gör det mycket svårt för motståndaren. Enda möjligheten att klara en motståndare som behärskar "Översjö"-spel är ett mycket bra fotarbete även i djupet vilket många saknar.

 

Kom ihåg - 2 hårda tuffa slag sedan ett lite lösare med mer/mindre skruv (men det skall helst inte synas).

5

0:30

Kort serve, följt av flipp i "fel" hörn

WS servar kort (som är vanligast), RSM returnerar något för högt pga WS inte har gjort underskruv (som är det vanligaste) och WS flippar in den. Det som gör den extra snyggt är att WS fintar att han skall flippa in den i RSMs BH, men i sista ögonblicket vinklar in racketen med handleden och lägger ner den i FH i stället. Att träna in fintningar i flippar är viktigt, då det ger fler valmöjligheter att vinna bollarna.

6

0:35

Motdrag

När motståndaren gör en kraftfull FH-loop så kan man stå kvar och göra ett motdrag. Motdraget gör att du lättare får in den än en block då du får bollen att dyka in mer på andra sidan nätet. Dessutom så kommer bollen tillbaks så fort när man växlar hörn att motståndaren inte hinner med. Inte så  svårt, men man måste våga dra tillbaka mycket bestämt över bordet.

7

0:41

Attack-skär

RSM får ett övertag tack vare ett djupt attack-skär ner i WS BH-hörn, som tvingar WS att spinna upp bollen, vilket ger RSM möjlighet att attackera raka vägen med sin FH från BH-hörnet.

 

Ett tufft djupt attackskär kan vara svårt att försvara sig mot. Oftast måste motståndaren returnera med en boll som man har möjlighet att gå runt och öppna på.

8

0:45

Raka vägen

En snabb BH-retur raka vägen kan vara en perfekt return då många servar från BH-hörnet. Träna gärna in ett BH-slag som ser ut som ett vanligt diagonalt BH, men när du precis i träffen vinklar in handleden så att tummen pekar åt vänster så att bollen går raka vägen i stället. Det är svårt att se på TV-bilden, med det verkar som om WS gör denna fint.

9

0:50

Flipp, växel, Översjö-slag

WS börjar med en bra flipp där han vinklar ut sin handled så att han kan trycka ut RSM långt ut i backhand. Följer upp med en växel till långt ut i FH, och avslutar med ett Översjö-slag med lite banan som gör att RSM kommer helt fel till bollen. Översjö-slag är grymma, och gör (som här) motståndarna irriterade ("hur kunde jag missa den" - men vi vet varför *ler*).

10

0:56

Loop mot loop med banan

En ganska vanlig duell som är rolig, både att spela och titta på. WS vinner då han gör en Översjö på slutet , dvs mer skruv och mindre fart som RSM kommer fel på (och blir irriterad igen *ler*). Översjö-slag är bra för att få en motståndare ur balans och tappa spelet.

11

1:07

Magnus Söderlunds special

Magnus var grym på att gå runt i BH och med sin FH slå ut den stenhårt snett ut i BH. RSM gör detta lysande. Ofta ett vinnande slag, och om motståndaren lyckas få in den på bordet, så har man världens läge att slå ytterligare likadana slag långt ut i BH tills man har vunnit. De allra flesta spelare har inte vapen att kunna kontra med från dessa BH-lägen.

 

Träna mycket på detta! Mycket viktigt! Slå gärna med lite banan så att du flyttar ut motståndaren från bordet, för att lättare kunna avgöra mha en växel om han kan returnera.

12

1:11

Kort underskruvad serve

WS servar kort underskruvat tätt över nät mot RSM FH. Detta tvingar in RSM långt in i ordet, och RSM gör den vanligaste returen mot WS BH - vilket WS ville ha. WS gör därefter en öppning långt ner mot RSM BH för att ge RSM en mycket svår o lång förflyttning vilket gör att RSMs retur blir så "dålig" att WS kan gå på attack.

 

Ett skolexempel på hur man planerar en serve, för att få motståndaren att returnera på ett visst sätt så att man kan börja sitt attackspel.

13

1:36

Fiskspel med sidoskruv

När man tvingas bort från spelet så är det viktigt att man försöker variera sina slag, och här missar RSM efter att WS fisk-lirat tillbaka en BH med mycket sidoskruv. Fisklir (som Översjö var en mästare på i unga år) går till så att man på distans skickar tillbaks bollar oftast med oskruv som seglar in som döda fiskar på bordet. Som ett mellanting mellan ballongplock och loopar på distans.

14

1:45

3 ggr i samma hörn + växel

Sista gången lyckas i BH lyckas WS t.o.m. trycka ut RSM lite extra i BH, vilket gör att RSM är chanslös när WS växlar hörn. Mycket effektivt med 2-3 ggr i samma hörn (där den sista skall vara lite tuffare o lite längre ut för att få motståndaren i fel balans) o sedan en växel. Träna! Ett spelmönster som ger mycket poäng!!!

15

1:52

Fotarbete och bra försvar

Genom att stå rätt och jobba bra med fötterna så kan WS stå kvar vid bordet och returnera/blocka vilket ger honom ett övertag som tvingar ut RSM från bordet som får springa längre o längre sträckor...

16

2:00

Underbart fotarbete, variation i fart!

Hoppar hela tiden, små snabba hopp för att hela tiden ha perfekt balans, böjda ben och brett i sär - kan röra sig snabbt åt alla håll. Sista slaget från WS är en Översjö - lite lösare o denna gång mindre skruv - och RSM missar därför.

 

Asiater tränar oerhört mycket, och är grymt säkra på det regelbundna och snabba spelet. Men om man kan variera spelet (med t ex Översjö-spel) som WS gör i t ex denna boll så blir asiaterna möjliga att slå.

17

2:10

Serve-fint

RSM fintar att han skall slå en underskruvsserve, men precis i träffen så stannar han upp och trycker iväg serven i stället. WS tror dock att det är underskruv och returnerar för högt, vilket ger ett enkelt avslut för RSM.

18

2:14

Översjö igen

WS sista BH är lite lösare o mindre överskruv. RSM missar det och slår därför i nätkanten och ut.

19

2:20

Ögongodis!!!

En stor konstnär spelar ut! Först en underbar BH-öppning med mycket skruv som RSM har problem med att hålla ner (vilket många asiater har mot sin BH). Detta gör att WS kan attackera med ett hårt BH-slag. Detta följer han suveränt upp med sagolikt "Översjö"-slag från FH med mindre fart/skruv än RSM förväntar sig vilket gör att han kommer fel till bollen (står för långt bak) och slår den därför i nät. "Surt sa räven" *ler*.

20

2:30

Översjö igen

Tja - ni känner väl igen det nu. Ett slag från WS med lägre fart/skruv som gör att RSM är för långt från bordet och därför kommer fel till bollen.

21

2:40

FH-banan

WS kommer inte sista bollen då det är ett mästerligt placerat FH-slag med bananskruv från RSM - var nog lite Översjö i den också (med lite lägre fart) så att WS kom fel till bollen.

22

2:49

WS vinner tillbaks bordet! Ett skolexempel på hur man skall göra.

Många "ger upp" bordet när man tvingats ut från det, och tar sig inte tillbaka. Man har dock betydligt bättre chans att vinna bollen om man kan sig tillbaka in till bordet. Här jobbar WS tillbaka till bordet, får övertaget tack vare det och vinner bollen.

23

2:58

FH med banan o fotarbetet

WS får till en lång svår förflyttning för RSM det sista som gör att han vinner bollen. Ofta kan det vara bra att på detta sätt pressa en motståndare i BH tills man får läge att avgöra i FH, gärna med banan så att de inte hinner springa upp den.

24

3:11

FH-flipp

Perfekt!

25

3:17

FH-flipp

Perfekt serve igen, utan underskruv vilket RSM returnerar den för högt, vilket gör att WS kan flippa in den. Här verkar det nästan som korean har gett upp lite.

26

3:23

Håller bordet + perfekt block.

Läser koreanen och blockar in den raka vägen. Hade WS backat så hade han varit chanslös. Backar man i det läget så förskjuter man tyngdpunkten bakåt, vilket gör att man blir mycket långsammare i sidled. Bättre odds att stanna kvar och försöka blocka.

27

3:30

Underbar Persson/Kreanga BH som dunkas in.

Titta gärna på klipp med Jörgen Persson, som är en av få som haft en BH-slägga. Kreanga kan dock lyckas ibland, och här stänker även WS in den.

 

 

Skribent: Peder Gerdin

Våra sponsorer

Ljusexperten
Optidev
citygrosslogohoger

 

Sjömarkenskolan - vinnare av Bästa Fyran i bordtennis 2005, 2010 o 2011!!! Aldrig någon skola som vunnit två ggr i rad, eller 3 ggr totalt under tävlingens 40-åriga historia.

 

Postadress:
Sjömarkens BTK - Bordtennis
Catrin Söderlund, Fjällvägen 6
51840 Sjömarken

Kontakt:
Tel: 0739918518
E-post: This is a mailto link

Se all info